Még két zöld jeles nap lesz júniusban:

  • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
  • „Ki a tanteremből!” nap – 2018. június 8.

2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága az Életjelek Akcióhoz hasonló akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/EUnatura2000day/index_en.htm). Az adott helyzetben az OFI – ahogy már hírt adtunk róla előző számunkban - nem indítja el az Életjelek Akciót tavasszal, hanem arra biztatjuk a pedagógusokat, hogy az európai akcióban vegyenek részt. A Natura 2000 Nap megünnepléseként diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal, esetleg családtagoknak is nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet május 21. és június 9. között. A csoportok (például család, osztály, szakkör, természetjáró klub) diákjai, esetleg tanáraik segítségével keressék meg interneten (http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm, angolul tudóknak: http://natura2000.eea.europa.eu/) a legközelebbi Natura 2000 területet, és fedezzék azt fel. Felkészüléshez, illetve a téma feldolgozásához javasoljuk a Natúrázzunk! sorozatot. A túra fényképeit, élményeit osszák meg a közösségi felületeken és az óvoda, iskola honlapján ezzel a hashtaggel jelölve azokat: #Natura2000Day. Lehetőség szerint a központi felületen is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres magyar vagy angol nyelvű akcióleírás szükséges (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/f7542577-2ca0-6e5d-4175-1b4e273877fc). A terepen készített fotók közül csak egyet lehet feltölteni a közös európai térképre. 

Figyelem! A Natura 2000 helyszínen csak a természetvédelmi előírásoknak megfelelően lehet tevékenykedni, és csak ezeknek megfelelően készülhetnek az alkotások! Amennyiben a területen például mocsári teknőst, zöld levelibékát, szarvasbogarat látnak, a megfigyelést a www.vadonleso.hu weboldalra is feltölthetik. Ezek a fajok könnyen azonosítható Natura 2000 jelölő fajok, így szerepelnek a Vadonleső akcióban. A „megfigyelés körülményei” rovatba beírhatják a következőket: <óvoda, iskola honlapcíme vagy iskola rövid neve> <zöld óvoda, ökoiskola>.

Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget. Kulturális örökség (https://europa.eu/cultural-heritage/about_hu) sokféle lehet, például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készség, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok, vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

Az OFI ökoiskolai programért felelős munkatársai a későbbiekben folytatni kívánják az Életjelek Akciót, jelenleg azonban azt kérjük, hogy a közös európai akcióban, illetve a #Natura2000Day hashtaggel jelölt közösségi médiatartalommal vegyünk részt az ünnepen.

A cikk elérhető az OFI honlapján is:

http://ofi.hu/hir/az-europai-termeszet-es-termeszeti-orokseg-megunneplese

Forrás: Könczey Réka cikke