Határtalanul Program

2018. május 28-án reggel 06:30-kor indultunk az Újlengyeli Általános Iskola 7. osztályos tanulóival a Határtalanul Program keretein belül Barótra

Az út során megálltunk a Királyhágónál, majd megtekintettük a Tordai sóbányát. A késő esti órákban érkeztünk meg a baróti Derzs Panzióba.

A következő napon a helyi iskola 7. osztályának vendégei voltunk, ahol előadást hallgattunk Erdővidékről és a Gaál Mózes Általános Iskoláról, valamint bemutattuk iskoláinkat is, majd a nagyajtai unitárius templomot néztük meg, ahol Fekete Levente lelkész fogadott minket és tartott számunkra érdekes előadást. Később Köpecre utaztunk, ahol nemzetiszínű szalagot kötöttünk az emlékműre. A helyszínen megemlékezünk a „Baj van Köpecen” mondás eredetéről is. Délután ellátogattunk Kisbaconba, ahol megtekintettük Benedek Elek szülőházát, majd megnéztük Etelka néni vízimalmát.

Szerdán a reggeli után Vargyason a bútorfestő és fafaragó Sütő-család munkáiban gyönyörködtünk, majd egész napos kirándulást tettünk a Vargyas-patak völgyébe. Vargyas településről a szorosig lovas szekereken jutottunk el. Helyi kísérő vezetésével bejártuk a négy kilométer hosszú, sziklába vájt patakvölgyet és megtekintettük az Orbán Balázs barlangot.

A 4. napon reggeli után elutaztunk a Mohos-láphoz, a Szent-Anna tóhoz és délután a Büdös barlanghoz és az Apor-lányok feredőjéhez túráztunk. Este közös sportprogramokon vettünk részt a baróti diákokkal, ahol kéziztünk és fociztunk.

Az utolsó kirándulásos napon ellátogatunk a kézdivásárhelyi Gábor Áron Emlékműhöz és megtekintettük a Vigadót, mely színházként működik, majd tovább utaztunk Kovászna megye székhelyére, Sepsiszentgyörgyre, városnézést követően visszatérünk Barótra és rövid pihenő után még ellátogattunk a szénégetőkhöz is. Vacsora után közös programon vehettünk részt a baróti diákokkal.

Idegenvezetőnk Pájer György volt, aki színes beszámolókkal tette még vonzóbbá ezt az egyébként is élményekben gazdag hetet számunkra.

 

                                                                                                               Meitert Zsófia

                                                                                       Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Hozzászólások