Szlovák hét

2017. szeptember 25-29. között került megrendezésre a Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a VIII. Szlovák Nemzetiségi Hét.

Ezen a héten rövidített órákon – 35 perc – tanítottunk. A rendezvények 14 órakor kezdődtek, kivétel pénteken, amikor tanítás nélküli munkanap keretében rendeztük meg a Nemzetiségek Napját.

Hétfőn, a 1. napon iskolánk diákjai a Sportolj „szlovákosan”! program keretében mérték össze rátermettségüket az ügyességi és szellemi munkát is igénylő feladatok megoldásával. A csoport a menetlevelét szlovák nyelven készítették el, az állomások nevei szlovák nyelven lettek kiírva.

A megnyitóra kedden került sor, amelyre hagyományaikhoz híven vendégeket is hívtunk. A Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola diákjai mini-koncertet adtak, őket követték iskolánk szlovák énekkara és citerásai.

Ezen a napon megnyílt három kiállításunk is:

Mráz Adrienn párnáit

Viola Éva festményeit mutatjuk be,

Intézményünk történetének 55. évfordulójára összeállított emlékkiállítását nyitottuk meg.

Szerdán vetélkedő szerveztünk a Sári iskola 55 éves történetéből volt tanárok és diákok bevonásával; amelyen az alsós és felsős tanulók vegyes csapatokban küzdöttek.. Előzetes feladatként riportokat kellett készíteni azon pedagógusokkal és régi diákokkal, akik jelen voltak iskolánk „új” épületének 1962-ben történt megnyitásán.

Csütörtökön a szlovák népi hagyományok felelevenítésére került sor; témája a Szüret volt.

Ezen a napon dráma szakkörös tanulóinknak a Sári születésű Garajszki Margit író, műfordító, színházi dramaturg tartott drámapedagógiai foglalkozást.

Szlovák hét 2

A hagyományainknak megfelelően a péntek volt a Nemzetiségek Napja, amely tanítás nélküli munkanap. Ezen a napon vendégül láttunk több a megyében élő nemzetiségnek képviselőjét, hogy felhívjuk a figyelmüket egymás elfogadására, a más nemzetiségek hagyományainak tiszteletére. Vendégeink voltak a Bükkszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola,

Sári Szivárvány és Napsugár Óvoda egy-egy csoportja és a helyi Szent János Katolikus Általános Iskola tanulói. A további fellépők között megtaláljuk a Bokréta duót, a Konvalinky énekcsoportunkat; helyi roma tánccsoport és a szeptember elején alakult magyar nyelvű kórusunkat is.

A tanulók szülei speciális szlovák ételeket készítettek (matutka, Sári krumplis pogácsa, Sári rétes, kolácse, fánki, siski, lángos, kelt kalácsok…), ezen ételekből mindenki kóstolhatott.

Ebéd után kézműves foglalkozásokon vehetnek részt vendégeink és diákjaink is: üvegfestés, kukac-, virág-, pillangó fából, karkötőcsomózás, őszi virágok készítése, terményképek összeállítása, virágkosár készítése hegyező technikával, süni ragasztásos technikával, simlilabda „gyártása”, kártyázás és társasjátékozás.